AktualnoSvet

Kitajska menda blokirala aplikacijo Signal

Mobilna aplikacija Signal, ki omogoča pošiljanje šifriranih sporočil, je na Kitajskem od danes očitno blokirana. S tem je Peking onemogočil delovanje enega od zadnjih ameriških družbenih omrežij, ki so še bila na voljo v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Signal je na priljubljenosti pridobil v zadnjih mesecih, odkar je številne uporabnike s spremembo pravil o varovanju zasebnosti razjezil ameriški precej bolj razširjeni konkurent WhatsApp. Med drugim je to brezplačno aplikacijo svojim sledilcem na Twitterju priporočil vplivni prvi mož Tesle in najbogatejši Zemljan Elon Musk.

Kitajska je razvila obsežen in prefinjen sistem, s katerim blokira dostop državljanov do mednarodnih družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, poimenovan Veliki požarni zid (Great Firewall).

Po navedbah spletne strani GreatFire.org, ki beleži spletno cenzuro na Kitajskem, je Signalova spletna stran odrezana vsaj od ponedeljka, čeprav je aplikacija v kitajskih mobilnih trgovinah še na voljo. Signal zaenkrat dogajanja ni komentiral.

Verzija Signala za operacijski sistem iOS je bila na Kitajskem doslej nameščena 510.000-krat, navaja raziskovalno podjetje Sensor Tower. Podatki za operacijski sistem Android niso na voljo, trgovina z aplikacijami Google Play pa je v državi blokirana.

Po svetu si je Signal na mobilne naprave namestilo več kot 100 milijonov uporabnikov obeh najbolj razširjenih operacijskih sistemov, še dodaja Sensor Tower.

Pekingu nenaklonjene vsebine so se na Kitajskem nedavno preselile na aplikacijo Clubhouse, ki je omogočala necenzurirane razprave, a so tudi ta kanal prejšnji mesec v Pekingu uspešno blokirali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button