Kitajska lani z 2,3-odstotno gospodarsko rastjo

Kitajski bruto domači proizvod (BDP) se je lani glede na predlani povečal za 2,3 odstotka, je danes objavil kitajski statistični urad. To je najpočasnejša rast kitajskega gospodarstva v štirih desetletjih, bo pa Kitajska po predvidevanjih edino veliko gospodarstvo, ki se v pandemiji novega koronavirusa ni skrčilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Pandemija novega koronavirusa je imela po navedbah statistikov “ogromen učinek” tako doma kot v tujini. Izbruh novega koronavirusa se je začel konec leta 2019 ravno na Kitajskem, je bilo pa kitajsko gospodarstvo tudi prvo, ki se je po strogih omejitvenih ukrepih za zajezitev virusa uspelo vrniti k rasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast za 2,3 odstotka je sledila šestodstotni rasti v letu 2019, ki je bila najpočasnejša v desetletjih in posledica šibkega domačega povpraševanja in trgovinskih napetosti, navaja AFP.

V zadnjem četrtletju lani se je kitajski BDP na letni ravni povečal za 6,5 odstotka, kar je bolje od pričakovanj. V tretjem četrtletju je bila rast 4,9-odstotna.

Predstavnik statističnega urada Ning Jizhe je v izjavi novinarjem dejal, da gospodarsko okrevanje še ni trdno. “Ob spreminjajoči se dinamiki pandemije in zunanjega okolja je veliko negotovosti,” je dejal po navedbah AFP.

Po zadnjih podatkih se je industrijska proizvodnja lani povečala za 2,8 odstotka. Trgovina na drobno je upadla za 3,9 odstotka, kar je prvo krčenje trgovine na drobno od leta 1968.

Brezposelnost je ostala pri 5,2 odstotka, pri čemer je po Ningovih besedah število novozaposlenih v urbanih območjih preseglo 11 milijonov, kar je več od ciljnih devet milijonov.

“Okrepljeno gospodarsko okrevanje v zadnjem četrtletju lani je odraz okrepljene zasebne potrošnje in povečanega izvoza,” je za AFP ocenil ekonomist pri družbi IHS Markit Rajiv Biswas in dodal, da so izvoz spodbudila naročila iz ZDA in Evrope, vključno z naročili medicinske opreme med pandemijo.

Glavna ekonomistka za Kitajsko pri banki ING Iris Pang je dejala, da je še vprašanje, kdaj bo Kitajska popolnoma gospodarsko okrevala, pri čemer je treba upoštevati, da takšne rasti ne bi dosegla brez fiskalnih in monetarnih spodbud. Dodala je, da še vedno obstaja nevarnost tehnološke vojne med Kitajsko in nekaterimi državami, če ZDA ne bodo umaknile nekaterih ukrepov.

Rast v prvem četrtletju letos bi lahko zavirali novi omejitveni ukrepi za zajezitev širjenja okužb ob lokalnih izbruhih covida-19, je opozoril Louis Kuijs iz družbe Oxford Economics.

Lanska rast BDP je najslabši rezultat gospodarske aktivnosti od 1,6-odstotnega padca BDP v 1976, v letu, ko je umrl kitajski voditelj Mao Zedong. To je bilo dve leti, preden je kitajski voditelj Deng Xiaoping uvedel centralno planiranje, ki je Kitajsko vodilo na pot industrijske, trgovinske in tehnološke sile, navaja AFP.

Source
STA
Back to top button