Kitajska glede suverenosti in varnosti ni pripravljena na kompromise z ZDA

Kitajska pri vprašanjih suverenosti, varnosti in ključnih interesov ni pripravljena na kompromise z ZDA, je danes pred srečanjem zunanjih ministrov Kitajske in ZDA sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in kitajski zunanji minister Wang Yi se bosta danes sestala na prvem srečanju med ameriško administracijo in kitajsko vlado na visoki ravni od nastopa mandata predsednika ZDA Joeja Bidna.

Pogovor bodo potekali na pol poti med Washingtonom in Pekingom – v Anchoragu na Aljaski.

Po napovedih Washingtona bo ameriška stran na pogovorih s kitajsko delegacijo izrazila zaskrbljenost nad ravnanjem z ujgursko manjšino v Xinjiangu, zmanjševanjem demokratičnih pravic v Hongkongu in vse agresivnejšo politiko Pekinga do Tajvana.

Peking je danes zatrdil, da bodo “na mizi vse teme”, obenem pa je posvaril, da bo branil svoje interese. “Kitajska ne bo sklepala kompromisov pri vprašanjih svoje suverenosti, varnosti in interesov,” je danes novinarjem dejal tiskovni predstavnik ministrstva Zhao Lijian.

“ZDA bi se morale s Kitajsko srečati na pol poti in dialog voditi na iskren in konstruktiven način,” je še dejal, ob tem pa priznal, da eno srečanje ne bo dovolj za rešitev vseh težav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med mandatom Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa so odnosi med ZDA in Kitajsko padli na najnižjo raven od ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama leta 1979.

Peking novi ameriški administraciji ponuja nov začetek, vendar pri tem postavlja pogoje, med drugim končanje trgovinske vojne in prenehanje vmešavanja v kitajske notranje zadeve.

Bidnova vlada na splošno podpira trd pristop do Kitajske, ki ga je uvedel prejšnji predsednik Trump, vendar pušča odprta vrata za sodelovanje pri vprašanjih skupnega interesa, kot so podnebne spremembe.

Source
STA
Back to top button