AktualnoSvet

Kitajska čestitala Bidnu ob nastopu mandata

Kitajska je danes čestitala novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ki je v sredo prisegel na položaj. V Pekingu so se ob tem zavzeli za ponastavitev odnosov z Washingtonom po napornem mandatu Donalda Trumpa.

 

Kitajske oblasti pozdravljajo vrnitev ZDA v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in pariški podnebni sporazum, s čimer je odpravil odločitve svoje predhodnika.

Biden bo po pričakovanjih ohranil trd pristop do Kitajske, a bo za razliko od Trumpa odprt za mednarodno sodelovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“S sodelovanjem obeh strani bodo boljši angeli v kitajsko-ameriških odnosih premagali zle sile,” je danes izjavila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Spomnila je, da je Biden v svojem govoru po prisegi večkrat uporabil besedo “enotnost” in ravno to je po njenih besedah tisto, kar v tem trenutku potrebujejo kitajsko-ameriški odnosi.

V Trumpovem času so odnosi med velesilama padli na najnižjo raven v zadnjih desetletjih zaradi vprašanj, povezanih s trgovino, varnostjo, tehnologijo, izvorom novega koronavirusa in človekovimi pravicami.

Kitajska je na zadnji dan Trumpove administracije uvedla sankcije proti več kot 20 njenim članom, tudi nekdanjemu državnemu sekretarju Miku Pompeu. Osebe na seznamu in njihovi družinski člani imajo prepoved vstopa na Kitajsko, v Hongkong in Macao.

“V zadnjih nekaj letih je Trumpova administracija, posebej Pompeo, zakopala preveč min v ameriško-kitajske odnose, ki jih je treba odstraniti, požgala preveč mostov, ki jih je treba zgraditi, in uničila preveč cest, ki jih je treba popraviti,” je še dejala Hua Chunying.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button