Kibernetski napad povzročil blokado ameriškega zapora

Napad z izsiljevalsko programsko opremo je pretekli teden v ameriški zvezni državi Nova Mehika povzročil krajše zaprtje zapora, onemogočil delovanje varnostnih kamer in zapornike omejil na svoje celice, pisanje v sodnih spisih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Kibernetski napadalci so pretekli teden vdrli v računalniški sistem, ki nadzoruje strežnike in dostop do interneta v Metropolitanskem centru za pridržanje v okrožju Bernalillo v Novi Mehiki.

Za kratek čas je bil onemogočen sistem samodejnih vrat v zaporu, zaradi česar je moralo osebje ročno odkleniti vsako celico, ko so želeli priporniki iti na telovadbo.

“Pomanjkanje pokritosti s kamerami (…) povzroča pomembno varnostno zaskrbljenost za varnost osebja in zapornikov v času, ko so slednji zunaj celic,” piše v sodnih spisih.

Zaradi tega so bili vsi zaporniki, tudi tisti na splošnih oddelkih, začasno omejeni na svoje celice, razen v primeru zdravstvene oskrbe.

Zapor je bil le eden od objektov na območju, ki ga je prizadel kibernetski napad. Ta je namreč onemogočil tudi storitve drugod v Bernalillu, najbolj naseljenem okrožju Nove Mehike. Med drugim je prišlo do težav z izdajo poročnih dovoljenj, registracijo volivcev in transakcij z nepremičninami.

Oblasti še niso podale informacij o tem, kdo stoji za kibernetskim napadom ali kakšne so bile njihove morebitne zahteve.

ZDA so lani ponudile 10 milijonov dolarjev nagrade za pomoč pri iskanju vodij tolpe Darkside, ruske organizacije, ki jo Washington krivi za napad, v katerem je bil zaprt eden največjih naftovodov v državi.

Napadi izsiljevalske programske opreme, pri katerih heker vzame podatke od žrtve ali prevzame nadzor nad računalniškim sistemom, dokler ni plačana odkupnina, postajajo vse pogostejši, saj se več uradnih in komercialnih poslov izvaja na spletu. Samo v prvi polovici leta 2021 je bilo ameriškim oblastem prijavljenih za več kot pol milijarde dolarjev plačil, povezanih z izsiljevalsko programsko opremo, čeprav naj bi bili resnični stroški precej višji, še poroča AFP.

Source
STA
Back to top button