Svet

Kanada namerava zamrzniti in povsem prepovedati uvoz pištol

Kanadska vlada se je odločila za popolno prepoved uvoza pištol iz tujine, poročajo kanadski mediji, ki se sklicujejo na zunanjo ministrico Melanie Joly. To bo zadnji v vrsti ukrepov vlade premiera Justina Trudeauja za večji nadzor nad orožjem v državi po odmevnih strelskih pokolih doma in v južni sosedi ZDA.

 

Velika večina pištol na kanadskem trgu je uvoženih in ukrep bo pomenil, da se bo število pištol, ki so že v državi, ohranilo na podobni ravni oziroma ne bo naraslo. S prepovedjo uvoza se je vlada izognila prepovedi pištol.

Maja je bil v parlamentarni postopek podan predlog zakona o zamrznitvi nakupov, uvoza, prodaje in transferjev pištol. Vlada bo najprej v roku dveh tednov zamrznila uvoz, da prodajalci pištol ne bodo imeli na voljo veliko časa za povečanje zalog, preden bo potrjen zakon.

Šef policije največjega kanadskega mesta Toronto James Ramer je že lani dejal, da 80 odstotkov strelnega orožja, ki je v mestu vpleteno v strelsko nasilje, pride iz ZDA.

Uvoz bo še naprej dovoljen za policiste in za oborožene varnostnike z dovoljenjem za nošenje pištol, pa seveda tudi športne strelce. Kanada je lani uvozila za 28,2 milijona dolarjev pištol, od tega dve tretjini iz ZDA.

Source
STA
Back to top button