AktualnoSvet

Kanada 9. avgusta odpira meje za cepljene Američane

Kanadska vlada se je v ponedeljek odločila, da bo 9. avgusta odprla meje za ameriške državljane in tiste z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, če so cepljeni proti covidu-19. Za druge države bo Kanada meje odprla šele 7. septembra, ob pogoju, če bo pandemija covida-19 ostala pod nadzorom.

Kanada je zaradi pandemije covida-19 meje zaprla marca lani.

Kanadski minister za transport Omar Alghabra je v ponedeljek tudi sporočil, da se prepoved direktnih poletov z Indijo podaljšuje do 21. avgusta, ker je položaj v Indiji zaradi različice novega koronavirusa delta še vedno zelo resen.

Američanom po 9. avgustu tako ne bo potrebno več v 14-dnevno karanteno po prestopu meje. Otrokom, ki bodo prišli po 9. avgustu v Kanado v spremstvu cepljenimi starši, prav tako ne bo potrebno v karanteno, vendar se bodo morali izogibati skupinskim aktivnostim. Kanadčani trenutno lahko potujejo v ZDA, če imajo negativni test na okužbo z novim koronavirusom.

Zaprtje meje med Kanado in ZDA je po podatkih ameriške potovalne zveze (Usta) obe državi na mesec stalo približno 1,5 milijarde dolarjev. Kanada je imela leta 2019, ko še ni bilo pandemije, 22 milijonov tujih obiskovalcev od tega 15 milijonov iz ZDA.

V Kanadi so doslej cepili 80 odstotkov odraslega prebivalstva z najmanj eno dozo cepiva proti covidu-19, precepljenih je 50 odstotkov prebivalcev.

Kanada je začela rahljati omejitve potovanj za precepljene Kanadčane ali tiste z dovoljenjem za delo in bivanje, ki se jim od začetka meseca več ni potrebno podati v karanteno, ko se vrnejo domov. Vendar potrebujejo dva negativna testa na okužbo z novim koronavirusom; najprej pred prihodom, nato ob prihodu v Kanado.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button