SvetGospodarstvo

Južna Koreja z rekordno industrijsko proizvodnjo

Obseg industrijske proizvodnje Južne Koreje se je v letošnjem prvem četrtletju povzpel na predkoronske ravni in dosegel novo rekordno vrednost. Tamkajšnje gospodarstvo uspešno okreva po pandemiji covida-19, dodatno podporo mu nudi veliko povpraševanje iz tujine, kažejo danes objavljeni statistični podatki.

Indeks, ki meri industrijsko proizvodnjo, je v obdobju januar-marec dosegel 111,2 točke, kar je 1,7 točke več kot v četrtletju prej, je po poročanju Katarske tiskovne agencije QNA sporočil statistični urad v Seulu.

Te številke so najvišje po prvem četrtletju leta 2020, ko je statistični urad začel zbirati te podatke.

Pandemija covida-19 je industrijsko proizvodnjo Južne Koreje močno prizadela, vendar predelovalni sektor, ki je hrbtenica korejskega gospodarstva, spodbujen z velikim povpraševanjem po polprevodnikih in avtomobilih iz tujine uspešno okreva.

Izvoz, ki k bruto domačemu proizvodu države prispeva eno polovico, je aprila na letni ravni poskočil za 41,1 odstotka in tako podaljšal obdobje rasti na šesti mesec zapored.

Rekordne stopnje rasti je v prvem četrtletju dosegel tudi indeks obsega proizvodnje v rudarski, predelovalni, plinski in elektroenergetski industriji.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button