Južna Koreja po zasegu tankerja na pogovore poklicala iranskega veleposlanika

Potem ko je iranska revolucionarna garda v Hormuški ožini v ponedeljek zasegla tanker, ki pluje pod južnokorejsko zastavo, je Južna Koreja danes na pogovore poklicala iranskega veleposlanika. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je tudi sporočilo, da bo v Iran odpotovala vladna delegacija na pogajanja o izpustitvi plovila in posadke.

 

Iranski diplomat je južnokorejskim predstavnikom povedal, da je 20-članska posadka, v kateri so državljani Južne Koreje, Mjanmarja, Indonezije in Vietnama, zdrava in na varnem. Južna Koreja pa je pozvala k čim prejšnji izpustitvi ladje, ki je v pristanišču Bandar Abas, ter izpustitvi posadke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zunanje ministrstvo v Seulu je tudi sporočilo, da bo v Iran kar najhitreje odpotovala južnokorejska vladna delegacija, ki se bo dvostransko pogajala o izpustitvi plovila in posadke.

Sporočili so tudi, da zaradi incidenta ne bodo odpovedali za prihodnji teden napovedanega tridnevnega obiska namestnika južnokorejskega zunanjega ministra Choi Jong-kuna v Teheranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je v vode blizu Hormuške ožine priplul južnokorejski rušilec Choi Young s pripadniki protipiratskih enot na krovu. Bil naj bi na misiji za zagotovitev varnosti južnokorejskih državljanov.

Tanker Hankuk Chemi je bil na poti iz Savdske Arabije v Združene arabske emirate. Iranska revolucionarna garda je v ponedeljek sporočila, da so tanker zasegli in ga preusmerili v Bandar Abas, ker je puščal in s tem onesnaževal morje ter kršil okoljske predpise. Posadko tankerja so aretirali. Po navedbah iranske strani je bilo na plovilu 7200 ton naftnih proizvodov.

V Hormuški ožini je že večkrat prišlo do incidentov. ZDA med drugim očitajo Iranu, da napada tankerje na tem območju, kar Teheran zavrača. Ožina je ena od pomembnejših poti za trgovino z nafto.

Source
STA
Back to top button