Južna Afrika bo cepljenje proti covidu-19 začela s cepivom Johnson & Johnson

Južna Afrika, ki je zaradi slabšega učinka AstraZenecinega cepiva proti južnoafriški različici novega koronavirusa odložila začetek cepljenja proti covidu-19, bo cepljenje začela s cepivom Johnson & Johnson, ki sicer še ni odobreno, je danes sporočil minister za zdravje Zweli Mkhize. V prvi fazi naj bi cepili 1,25 milijona zdravstvenih delavcev.

Južna Afrika, ki je najhuje prizadeta afriška država v pandemiji covida-19, bi morala prejšnji teden začeti cepilno kampanjo proti tej bolezni z milijoni odmerkov cepiva, ki sta ga razvila AstraZeneca in oxfordska univerza. Vendar pa so se odločili začetek odložiti.

Študija univerze Witatersrand v Johannesburgu in britanskega Oxforda je namreč pokazala, da to cepivo nudi zgolj “minimalno” zaščito pred blagim do zmernim potekom covida po okužbi z južnoafriško različico. Ugotovili so, da učinkovitost znaša zgolj 22 odstotkov. Podatkov o učinkovitosti pri hudem poteku še nimajo.

Je pa, kot je danes pojasnil minister Mkhize, proti južnoafriški različici dokazano učinkovito cepivo Johnson & Johnson. To sicer še ni odobreno. “Postopki odobritve za uporabo v Južni Afriki že potekajo,” je še dejal minister.

Povedal je še, da si je Južna Afrika zagotovila tudi cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, o nakupu pa se dogovarja tudi z drugimi proizvajalci. “Smo v napredni fazi ocenjevanja in pogovorov za dobavo cepiva Sputnik V,” je pojasnil in dodal, da Kitajska trenutno preučuje južnoafriško ponudbo za cepivo proizvajalca Sinopharm, potekajo tudi pogajanja z Moderno.

Po besedah ministra bodo znanstveniki še naprej preučevali učinkovitost AstraZenecinega cepiva v Južni Afriki, glede na njihova priporočila pa se bodo oblasti odločile, ali naj cepivo uporabijo ali ga bodo zamenjali, preden mu 30. aprila poteče rok uporabe.

V Južni Afriki so doslej zabeležili 1,4 milijona okužb z novim koronavirusom in več kot 45.000 smrti zaradi covida-19. V tej državi je zelo razširjena bolj nalezljiva različica virusa B.1.351, ki se je razširila tudi že v nekatere druge države. Številne so zato omejile vstop za potnike iz Južne Afrike in sosednjih držav.

Source
STA
Back to top button