JPMorgan Chase, Amazon in Berkshire Hathaway obupali nad projektom cenejšega zdravstva v ZDA

Podjetja Amazon, Berkshire Hathaway in JPMorgan Chase so danes priznala poraz v iskanju cenejšega zdravstvenega varstva v ZDA in napovedala ukinitev skupnega podjetja Haven, ki so ga v ta namen ustanovila pred tremi leti. Haven gre v pokoj februarja, podjetja pa vseeno nameravajo neformalno sodelovati pri rešitvah za svoje zaposlene.

 

“Haven je v zadnjih treh letih raziskal razne rešitve za zdravstvo in preizkušal nove načine za večjo dostopnost osnovnega zdravstva, poenostavljenje zavarovanj in večjo dostopnost zdravil,” sporoča Haven na svoji spletni strani pred ukinitvijo, ne razloži pa, kako daleč so prišli s tem projektom.

Trije med najbogatejšimi Jeff Bezos, Warren Buffett in Jamie Dimon so leta 2018 napovedali ustanovitev neprofitnega zdravstvenega načrta za cenejše zdravstvo za Američane. Tako kot nekdanja predsednika ZDA Bill Clinton in Barack Obama so kot kaže ugotovili, da je zalogaj prevelik tudi zanje.

O cenejšem zdravstvu je štiri leta govoril tudi predsednik ZDA Donald Trump, ko je skušal ukiniti Obamovo zdravstveno reformo, sedaj se bo s tem vprašanjem spopadel tudi novoizvoljeni predsednik Joe Biden.

ZDA imajo najdražje zdravstvo na svetu, ki dobro deluje za tiste, ki so bogati in tiste, ki so zadeli loterijo z dobrim zavarovanjem preko delodajalca. Za vse ostale pa je najbolj priporočljivo, da ostanejo zdravi.

Še najdlje je prišel Obama s svojo reformo obamacare, ki je omogočila otrokom, da ostanejo na policah staršev do 26. leta starosti, in prepovedala zavračanje zavarovanja kroničnim bolnikom.

Obamacare je silila v zavarovanje vse Američane in tistim brez denarja omogoča pomoč, kar pa je bilo odvisno od posameznih držav. Premije so ostale visoke, cene zdravil pa predrage in Američani jih še naprej tihotapijo iz Kanade in Mehike.

Trumpu je uspelo odpraviti določilo, da se morajo zavarovati vsi ali pa jih čaka davčna kazen. Na podlagi tega sedaj njegova vlada na vrhovnem sodišču ZDA zahteva razveljavitev celotne reforme, ker ta brez splošnega zavarovanja ne bo finančno vzdržna.

Source
STA
Back to top button