Svet

Jordanski kralj zagotovil, da je krize v državi konec

Jordanski kralj Abdulah je danes sporočil, da je najhujša politična kriza v državi v zadnjih desetletjih, ki jo je sprožila domnevna zarota, v katero je bil vpleten njegov polbrat princ Hamza, končana.

Oblasti so Hamzo, ki je bil do leta 2004 tudi prestolonaslednik, obtožile, da je sodeloval v zaroti za destabilizacijo države. Aretirali so najmanj 16 ljudi, princu pa odredili hišni pripor.

Abdulah je danes sporočil, da je Hamza, ki je po mediaciji podpisal pismo zvestobe kralju, na varnem v svoji palači pod njegovo zaščito. “Hamza je zdaj skupaj z družino v svoji palači pod mojo zaščito,” je dejal.

“Zagotavljam vam, da je bil upor zatrt v kali,” je zapisal Abdulah v pisnem sporočilu, ki so ga v njegovem imenu prebrali na državni televiziji.

“Izzivi teh zadnjih dni niso bili najnevarnejši za stabilnost države, so bili pa najbolj boleči zame,” je kralj sporočil svojim podanikom.

Hamza je najstarejši sin pokojnega kralja Huseina in njegove četrte soproge, kraljice Nur, ki je bila rojena v ZDA. Po smrti Huseina je prestol zasedel Huseinov najstarejši sin Abdulah II., ki je svojega polbrata Hamzo v skladu z željami umrlega kralja imenoval za prestolonaslednika. Po nekaj letih pa mu je odvzel ta naziv ter ga kasneje podelil svojemu najstarejšemu sinu.

Hamza je jordanskemu vrhu očital korupcijo, nepotizem in avtoritativno vladavino. Opozoril je, da nihče ne sme javno povedati svojega mnenja, ne da bi ga nadlegovali ali celo aretirali. Hamza je priljubljen predvsem med revnejšim prebivalstvom in nastopa precej populistično, v zadnjem času pa je okrepil svoje javne nastope in tudi kritike na račun kralja in njegove vlade.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button