Jordanski kralj opozoril, da je Bližnji vzhod na robu prepada

Jordanski kralj Abdulah II. je danes opozoril na težave na Bližnjem vzhodu, če se bo konflikt med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas razširil na druge države. “Regija je na robu prepada,” je posvaril po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu. Tudi Scholz, ki je zatem odpotoval na obisk v Izrael, je posvaril pred stopnjevanjem.

Jordanski kralj je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril, da bi si vsi morali prizadevati, da Bližnji vzhod ne bo zgrmel v prepad. “Naš skupni cilj je preprečiti požar v regiji,” je zatrdil Scholz.

Nemški kancler je ob tem tudi posvaril šiitsko gibanje Hezbolah in Iran, naj se ne vpletata v konflikt.

Jordanski kralj pa je dal jasno vedeti, da njegova država ni pripravljena sprejeti palestinskih beguncev z območja Gaze. “Kar zadeva prihod beguncev v Jordanijo – in tu lahko govorim ne le v imenu Jordanije ampak tudi naših prijateljev v Egiptu – je to za nas meja, ki je ne bomo prestopili,” je dejal.

Izpostavil je, da se morajo s humanitarno krizo v Gazi ukvarjati na območju Gaze in na Zahodnem bregu.

Scholz je po pogovorih z jordanskim kraljem že odpotoval na obisk v Izrael, kjer naj bi se srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in predsednikom Jicakom Hercogom. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo Scholz prvi predsednik vlade na obisku v Izraelu po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra, na katerega je izraelska vojska odgovorila z napadi na območje Gaze.

Back to top button