Jemenski hutijevci izvedli nov napad na ameriško vojaško ladjo

Jemenski hutijevci so izvedli nov napad na ameriško vojaško ladjo v Rdečem morju. Kot so sporočili davi, so proti rušilcu USS Gravely izstrelili več raket. Nekaj ur pred tem je osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) sporočilo, da je omenjeni rušilec eno hutijevsko raketo sestrelil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pomorske sile jemenskih oboroženih sil so s pomočjo vsemogočnega Boga izstrelile več (…) raket na ameriški rušilec USS Gravely v Rdečem morju,” so v izjavi zapisali jemenski uporniki.

Poveljstvo ameriške vojske je nekaj ur pred tem sporočilo, da je omenjeni rušilec v torek okoli 23.30 po lokalnem oziroma 21.30 po srednjeevropskem času eno hutijevsko raketo sestrelil. “Hutijevski borci, ki jih podpira Iran, so izstrelili eno protiladijsko raketo z območja Jemna pod njihovim nadzorom,” je v izjavi zapisal Centcom.

Dodal je, da je rušilec USS Gravely raketo sestrelil, medtem ko o škodi in žrtvah niso poročali, navaja AFP.

Gre za zadnjega v vrsti incidentov v Rdečem morju, kjer hutijevci od novembra napadajo tovorne ladje. Sprva so trdili, da iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo le plovila, povezana z Izraelom. Kasneje so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so zato v zadnjem času izvedle več skupnih povračilnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju. ZDA so ob tem izvedle tudi več samostojnih napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov.

Back to top button