Japonsko sodišče nepriznavanje istospolnih zakonskih zvez označilo za neustavno

Sodišče na Japonskem je nepriznavanje pravice do sklepanja istospolnih zakonskih zvez danes označilo za neustavno. Gre za prelomno prvo tovrstno sodbo v smeri priznavanja pravice do sklepanja zakonskih zvez istospolnih parov, ki so jo podporniki sprememb navdušeno pozdravili.

Današnja razsodba je prva v več kot desetih tožbah, ki so jih na na okrožnih sodiščih po vsej Japonski zaradi nepriznavanja istospolnih zakonskih zvez leta 2019 vložili istospolni pari. Ti so vladi očitali diskriminacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v mestu Sapporo je sicer zavrnilo zahtevo po odškodnini v višini milijon jenov na osebe za tožnika, ki sta trdila, da se jima odrekajo enake zakonske pravice kot heteroseksualnim parom. A je obenem razsodilo, da odsotnost poti, ki bi istospolnim parom omogočile “uživanje vsaj dela pravnih posledic, ki izhajajo iz zakonske zveze … krši ustavo” oz. njen 14. člen, ki navaja, da so pred zakonom vsi ljudje enaki.

Zagovorniki sprememb so to ubeseditev pozdravili z besedami, da gre za “ogromen korak v smeri enakosti pri zakonski zvezi”. Opozicijska poslanka Kanako Otsuji, ki je ena redkih odkritih homoseksualnih politikov, je v tvitu zapisala, da je resnično zadovoljna z razsodbo in poziva parlament k sprejetju dopolnil k zakonodaji, ki bi omogočila sklepanje istospolnih zakonskih zvez.

Japonska ustava iz leta 1947 sicer navaja, da se “zakonska zveza sklepa zgolj s pristankom obeh spolov”. Po mnenju vlade to pomeni, da istospolne zakonske zveze v njej niso predvidene. A odvetniki tožnikov in drugi pravni strokovnjaki trdijo, da tovrstna navedba zgolj zagotavlja enakost bodočih zakoncev in preprečuje prisilne poroke.

Čeprav japonska zakonodaja nudi določeno zaščito za spolno manjšine, imajo številni istospolni pari težave pri denimo skupnem najemanju stanovanj, onemogočeni so jim celo bolnišnični obiski, navaja AFP. Dodaja izide ankete iz novembra lani, po kateri 61 odstotkov Japoncev podpira istospolne poroke, nasprotuje jim 37 odstotkov.

Source
STA
Back to top button