AktualnoSvet

Japonski premier Suga prvi tuji voditelj na obisku v živo pri Bidnu

Ameriški predsednik Joe Biden danes v Beli hiši gosti japonskega premierja Yoshihideja Sugo, ki ga je doletela čast, da bo prvi tuji voditelj, ki bo v živo obiskal novega predsednika ZDA. Zaradi pandemije novega koronavirusa je imel Biden doslej le pogovore na daljavo.

Prihod Japonca v Belo hišo je omogočila uspešna operacija cepljenja Američanov proti koronavirusu, gre pa tudi za pomen, ki ga ZDA pripisujejo odnosu z Japonsko, ključno zaveznico v Tihomorski regiji v času, ko Kitajska vse bolj uveljavlja svojo moč na območju Vzhodno- in Južnokitajskega morja ter tudi v odnosu do Tajvana.

Obisk Suge v Beli hiši potrjuje, da je Japonska osrednji del ameriške strategije soočanja s Kitajsko, tu pa je tudi vedno prisoten problem Severne Koreje in njenega jedrskega orožja.

Suga je pred odhodom v Washington dejal, da upa na utrditev zavezništva na temelju skupnih vrednot svobode, demokracije, človekovih pravic in vladavine prava. Obisk je zanj izraz vodstva obeh držav za svobodno in odprto indotihomorsko regijo.

Gre pa tudi za začetek izgradnje zaupanja med predsednikom ZDA, ki je položaj nastopil januarja, in premierjem Japonske, ki je na oblasti šele od septembra in letos ga čakajo splošne volitve.

Na dnevnem redu bodo vprašanja regionalne varnosti, podnebnih sprememb, pandemije novega koronavirusa, pomanjkanja čipov in druge težave v svetovnih dobavnih verigah. Osrednje sporočilo pa naj bi bilo, da sta Washington in Tokio skupaj, če bo Kitajska prestopila kakšno črto.

Source
STA
Back to top button