Japonska podjetja za ambicioznejše cilje glede rabe obnovljivih virov

Velika japonska podjetja, med katerimi so Sony, Panasonic in Nissan, so danes pozvala japonsko vlado h krepitvi ambicije na področju rabe obnovljivih virov energije. Cilj, postavljen za leto 2030, naj Tokio podvoji, so navedli po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

 

Japonski premier Yoshihide Suga je lani postavil cilj, v skladu s katerim naj bi bila Japonska do leta 2050 ogljično nevtralna. A kratkoročni cilji ne odražajo te ambicije, opozarjajo kritiki.

Do leta 2030 naj bi Japonska z energijo iz obnovljivih virov, kot sta sončna in vetrna, pokrila med 22 in 24 odstotkov svojih potreb. Ta cilj je bil postavljen pred tremi leti, vlada pa naj bi ga kmalu ponovno ocenila v luči posodobitve energetske strategije.

V tej luči je 92 korporacij, združenih v Japonski podnebni iniciativi, danes pozvalo vlado, naj omenjeni cilj podvoji na od 40 do 50 odstotkov. “Da bi Japonska izpolnila svoje obveznosti kot ena od vodilnih v globalnih prizadevanjih” za obvladovanje podnebnih sprememb, “mora biti cilj občutno bolj ambiciozen”, so zapisali v peticiji, pod katero sta podpisana tudi Fujifilm in Toshiba.

Japonska je z obnovljivimi viri leta 2017 pokrila okoli 17 odstotkov svojih energetskih potreb. Po nekaterih ocenah je cilj za leto 2030 dosegla že lani, kar je posledica delno napredka pri razvoju zelenih tehnologij, delno pa manjše rabe energije v luči pandemije covida-19.

Leta 2019 je Japonska v obnovljive vire vložila 16,5 milijarde dolarjev, kaže poročilo Združenih narodov. S tem je bila globalno gledano četrta največja investitorka na tem področju, a še vedno daleč za Kitajsko, ZDA in EU.

Japonska je še naprej močno odvisna od fosilnih virov energije, zlasti zaradi nasprotovanja javnosti jedrski energiji po katastrofi v jedrski elektrarni v Fukušimi leta 2011. Približno tretjino vse elektrike pokrije s premogom in skoraj 40 odstotkov z utekočinjenim zemeljskim plinom.

Source
STA
Back to top button