Japonci razvili sistem prepoznave obraza, ki deluje tudi ob nošenju maske

Sistem prepoznava obrazne značilnosti, kot so oči, ušesa, oblika obraza

Poudarki zgodbe
  • Ta se pri prepoznavi osredotoča na tiste dele obraza, ki so kljub uporabi zaščitne maske vidni, torej oči, ušesa, sama oblika obraza oz. glave in podobno, je za Reuters pojasnil pomočnik vodje razvoja za digitalne platforme Shinya Takashima. Prvi pogoj za uporabo je sicer naložitev posameznikove fotografije, na kateri pa mora biti viden celoten obraz.

Japonska družba NEC, ki se ukvarja z razvojem sistemov za prepoznavo obraza, je razvila tehnologijo, ki prepoznavo obraza omogoča tudi takrat, ko oseba nosi zaščitno masko.

Korporacija NEC se je že pred izbruhom pandemije covida-19 ukvarjala z razvojem sistema za prepoznavo obraza, ki bi deloval tudi, če oseba nosi zaščitno masko, saj so te na Japonskem pogosto uporabljali že pred pojavom novega koronavirusa. A z izbruhom pandemije se je potreba po takšnem sistemu še povečala, pravijo v družbi, zato so vse svoje sile usmerili v razvoj in zdaj javnosti predstavili prvo različico sistema.

Ta se pri prepoznavi osredotoča na tiste dele obraza, ki so kljub uporabi zaščitne maske vidni, torej oči, ušesa, sama oblika obraza oz. glave in podobno, je za Reuters pojasnil pomočnik vodje razvoja za digitalne platforme Shinya Takashima. Prvi pogoj za uporabo je sicer naložitev posameznikove fotografije, na kateri pa mora biti viden celoten obraz.

Sistem se pri prepoznavi osredotoča na značilnosti, ki jih kamera “vidi” – oči, nosni koren, ušesa, oblika obraza oz. glave. Foto: Reuters

Postopek prepoznave traja manj kot sekundo in je več kot 99,9-odstotno zanesljiv, so še navedli pri NEC-u in dodali, da bi se lahko njihov sistem uporabljal tako pri vstopu v prostore, kjer je gibanje omejeno (npr. na delovno mesto), kot tudi pri brezstičnem plačevanju. Tovrstna možnost je sicer zdaj še v poskusni fazi, a daje zelo dobre rezultate, je zatrdil Takashima. Sistem so namreč namestili v trgovini, ki deluje v okviru podjetja, uslužbenci pa so lahko drobne potrebščine in hrano kupovali tako, da so na blagajni zgolj svoj obraz pokazali kameri.

Prednost takšnega plačevanja bi bila, navaja Takashima, predvsem v brezstičnosti, saj je izogibanje dotikanja površin eden pomembnejših ukrepov za preprečevanje širjenja številnih virusov in bakterij – ne zgolj novega koronavirusa.

Sistem so že oktobra ponudili v nakup številnim korporacijam, zanj pa sta se med drugim odločila nemški letalski prevoznik Lufthansa in švicarska letalska družba Swiss International Airlines, je še razkril Takashima. Uporabljali jih bodo zaposleni, saj se bodo tako izognili morebitnim tveganjem ob izgubi ali kraji kartic, ki so jih do zdaj uporabljali za odpiranje vrat v prostore, kamor nepooblaščene osebe ne smejo.

Source
MMC
Back to top button