AktualnoSvet

Jamajka kot prva karibska država prejela cepivo proti covidu-19 v okviru Covaxa

Jamajka je kot prva karibska država prejela cepivo proti covidu-19 v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. 14.000 odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v ponedeljek prispelo v jamajško prestolnico Kingston, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Zelo smo veseli, da je Jamajka kot prva karibska država prejela cepivo v okviru Covaxa,” je v odzivu dejal jamajški minister za zdravje Christopher Tufton. Ob tem je dodal, da se je cepljenje doslej izkazalo za nesporno zgodbo o uspehu v boju proti nalezljivim boleznim.

“Vsak odmerek, ki pride na Jamajko, pomeni napoved, da bo več družin zaščitenih pred okužbo,” je dejala predstavnica Sklada ZN za otroke (Unicef) na Jamajki Mariko Kagoshima.

Na Jamajki z okoli 2,9 milijona prebivalci so doslej okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 31.305 ljudeh, umrlo je 492 covidnih bolnikov.

Po napovedih WHO naj bi 15 karibskih držav do maja prejelo 2,1 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Pobudo Covax sta vzpostavila WHO ter zavezništvo za cepljenje Gavi in naj bi revnim državam sveta omogočila dostop do cepiva proti covidu-19. V okviru pobude naj bi letos dobavili skoraj dva milijona odmerkov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button