Izvršni direktor Twitterja: Blokada Trumpa nevaren presedan

Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je v sredo zagovarjal odločitev o zaprtju računa ameriškega predsednika Donalda Trumpa na tem družbenem omrežju. Ob pa tem je opozoril, da gre za nevaren presedan in posledico tega, da družbenim omrežjem ni uspelo spodbuditi “zdrave” ravni komunikacije.

 

“Da smo morali prepovedati račun, bo imelo realne in znatne posledice,” je Dorsey glede odločitve svojega podjetja zapisal v vrsti tvitov.

Po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev v kongres je predsedniku odreklo gostoljubje več družbenih omrežij, ki jih je v svojem mandatu uporabljal za komuniciranje z javnostjo. Poleg Twitterja so Trumpove račune prepovedali Facebook, Instagram, Twitch in Snapchat, YouTube pa je začasno onemogočil njegov kanal. Upravitelji družbenih omrežij so se za to odločili, da ne bi Trump omrežij izkoristil za morebitno podžiganje novih izgredov ob inavguraciji svojega naslednika Josepha Bidna.

Twitter je bil sicer glavno Trumpovo orodje za vsakodnevno komuniciranje z 88 milijoni sledilcev. Na njem je objavljal svoje izjave, odločitve, širil pa je tudi napačne in lažne informacije.

Ustanovitelj spletne enciklopedije Jimmy Wales je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da sta Facebook in Twitter zelo dolgo časa ravnala narobe, ko je Trump na njunih omrežjih objavljal neutemeljene trditve, vključno s tistimi o nepravilnostih in prevarah na predsedniških volitvah v ZDA 3. novembra. “Zelo jasno je bilo, da širi lažne informacije,” je poudaril. Po mnenju Walesa je odgovornost za napad na Kapitol 6. januarja “stoodstotno v Trumpovih rokah”.

Source
STA
Back to top button