Izraelski viri poročajo o več kot sto sestreljenih iranskih dronih

Po poročanju izraelskega vojaškega radia je bilo doslej sestreljenih več kot sto dronov, s katerimi je Iran napadel Izrael, ameriška televizija ABC pa navaja, da so jih večji del sestrelili že nad Sirijo in Jordanijo. Televizija CNN poroča, da je bil v napadu na jugu Izraela ranjen 10-letni otrok, ki naj bi ga zadel del obrambnega izstrelka.

Iran je v soboto sprožil operacijo Prava obljuba, v kateri je kot odgovor na izraelsko uničenje konzulata v Damasku 1. aprila nad Izrael poslal več kot sto dronov. Po navedbah iranske republikanske garde so izstrelili tudi balistične rakete, o čemer poroča tudi več ameriških medijev.

Okrog druge ure zjutraj po krajevnem času so po Izraelu zatulile sirene zaradi zračnega napada, agencije pa poročajo o eksplozijah na nebu.

Gre za prvi napad na Izrael neposredno z ozemlja Irana. Doslej so namreč napade izvajale predvsem različne skupine, ki jih podpira Iran, zlasti libanonski Hezbolah.

Cilji iranskega napada niso neposredno znani, vendar pa izraelski mediji poročajo, da je vojska k umiku na varno posebej pozvala prebivalce južnega mesta Eilat, kjer je mornariško oporišče. Enako naj bi veljalo za območje severnega dela Golanske planote in mesta Dimona, ki je blizu jedrskega reaktorja in zračnega oporišča izraelske vojske.

Ameriška televizija navaja besede neimenovanega vojaškega uradnika ZDA, ki je zatrdil, da so sestrelili že več deset dronov. Ameriški predsednik Joe Biden je v kratkem sporočilu Bele hiše ponovil, da je ameriška zaveza izraelski obrambi železna.

Iranska revolucionarna garda je medtem sporočila, da bo imela vsaka ameriška podpora ali sodelovanje pri škodovanju iranskim interesom odločne in obžalovanja vredne posledice za ZDA.

Iranska misija pri ZN pa je na družbenem omrežju X objavila sporočilo, v katerem je zapisala, da je zadeva za Iran sedaj zaključena, in pozvala ZDA, naj se ne vpletajo, ker gre za konflikt med Iranom in Izraelom.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je na območje napotilo svoja lovska letala za prestrezanje zračnih napadov na Bližnjem vzhodu. “V odgovor na naraščanje iranskih groženj in vse večjega tveganja širitve konflikta po Bližnjem vzhodu sodelujemo s partnerji v regiji za spodbujanje umirjanja položaja,” je sporočilo ministrstva povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v video sporočilu še pred napadom med drugim izrekel hvaležnost za ameriško, britansko in francosko podporo ter podporo številnih drugih držav, ki jih ni navedel.

Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih na iranski napad doslej še ni spregovoril. Po poročanju izraelske televizije in izraelskega časnika Haaretz pa je mogoče pričakovati precejšen izraelski odziv na iranski napad, navaja dpa. Netanjahu naj bi se z najožjim krogom ministrov posvetoval o nadaljnjih ukrepih, še poroča dpa, ki se sklicuje na omenjena vira.

Back to top button