Svet

Izraelski parlament s preiskavo o vohunski opremi Pegasus

zraelski parlament je danes vzpostavil preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala, ali je bila programska oprema Pegasus izraelskega podjetja NSO zlorabljena, je sporočil vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo Ram Ben Barak.

Barak je za vojaški radio pojasnil, da bo preiskovalno komisijo sestavljalo več skupin. “Ko bodo končali preiskavo, bomo zahtevali rezultate in ocenili, ali so potrebni popravki,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pegasus je “razkrinkal številne teroristične celice”, je še dejal nekdanji namestnik vodje izraelske obveščevalne agencije Mosad. A če je bila ta oprema zlorabljena in prodana neodgovornim organom, je treba to preveriti, je poudaril.

Izvršni direktor NSO Šalev Hulio je danes za vojaški radio povedal, da bi bil zelo vesel preiskave, da bi lahko oprali svoje ime. Po njegovem mnenju gre pri vsem skupaj za to, “da bi očrnili celotno izraelsko kibernetsko industrijo”.

Hulio je povedal, da ne morejo razkriti podrobnosti svojih pogodb, vendar pa so pripravljeni zagotoviti popolno preglednost, če želi kakšna vlada več podrobnosti.

Izraelsko podjetje NSO se je znašlo v središču pozornosti svetovne javnosti, potem ko je več medijev v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z njegovo vohunsko programsko opremo Pegasus povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Med njimi naj bi bilo tudi 14 državnih voditeljev.

V podjetju so zatrdili, da to “ni seznam tarč ali potencialnih tarč Pegasusa”. Opremo izvažajo 45 državam, za kar imajo dovoljenje izraelske vlade.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button