Izraelski parlament danes o novi vladi pod vodstvom Beneta

Izraelski parlament bo danes predvidoma glasoval o novi vladi pod vodstvom Naftalija Beneta, ki bo po 12 letih zamenjala vlado Benjamina Netanjahuja. Nova koalicija ima sicer v 120-članskem knesetu tesno večino 61 poslancev in Netanjahu skupaj s privrženci upa, da bo na koncu prišlo do presenečenja in nova vlada zaupnice ne bo dobila.

Temu je bilo po poročanju tujih tiskovnih agencij namenjeno tudi zavlačevanje z glasovanjem; nova koalicija si je namreč želela, da bi kneset o novi vladi glasoval že v sredo, a so v Netanjahujevem Likudu poskrbeli, da bodo o tem razpravljali in predvidoma glasovali danes.

Netanjahu je namreč upal, da mu bo uspelo najti kakšnega “odpadnika” v bodoči vladni koaliciji, da bi jo tako preprečil. Zamenjavo vlade opisuje kot “prevaro stoletja”, njegovi privrženci pa izvajajo velike pritiske, da bi preprečili spremembo oblasti. Demonstranti tudi zažigajo fotografije Beneta in ga označujejo za izdajalca. Varnostne službe so opozarjale tudi pred morebitnim izbruhom nasilja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nova vladna koalicija je sicer sestavljena iz kar osmih strank. Prvi dve leti jo bo vodil 49-letni Naftali Benet, ki prihaja iz skrajno desne stranke Jamina, nato pa predvidoma dve leti Jair Lapid iz sredinske stranke Ješ Atida, ki je na volitvah sicer zasedla drugo mesto za Likudom. Prvič pa bo v izraelski vladi tudi arabska stranka. Vlada v parlamentu za potrditev potrebuje navadno večino.

Netanjahu se bo tako očitno moral po več kot desetletju posloviti s položaja premierja Izraela, ki ga je zasedel leta 2009. Pred tem je izraelsko vlado vodil že med letoma 1996 in 1999. Proti vodji desne stranke Likud sicer trenutno poteka sojenje zaradi korupcije.

Source
STA
Back to top button