Izraelski minister Galant zahtevo tožilca ICC označil za podlo

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zahtevo glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karima Khana po izdaji naloga za prijetje njega in premierja Benjamina Netanjahuja označil za podlo. Obsodil je vlečenje vzporednic med voditelji Izraela in Hamasa, ob kar so se obregnili tudi v Rimu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Poskus tožilca ICC Karima Khana, da bi stvari obrnil, ne bo uspešen – vzporednica, ki jo je potegnil med teroristično organizacijo Hamas in državo Izrael, je podla,” je dejal Galant. Khana je obtožil, da hoče Izraelu odreči pravico do samoobrambe in osvoboditve talcev, ki jih je zajelo palestinsko islamistično gibanje.

Khan je v ponedeljek zahteval izdajo naloga za prijetje Netanjahuja, Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih med napadom na Izrael 7. oktobra in ofenzivo v Gazi. V primeru izdaje naloga bi države podpisnice rimskega statuta, ki je pravna podlaga ICC, morale omenjene osebe ob morebitnem vstopu na njihovo ozemlje prijeti in izročiti sodišču.

Izrael sicer ni član ICC, Netanjahu pa je domnevno Khanovo primerjavo Izraela s Hamasom v ponedeljek z ogorčenjem zavrnil. Kritični so bili tudi pri Hamasu, kjer menijo, da gre za primerjavo žrtev z agresorjem in spodbujanje nadaljevanja genocida v Gazi.

Do dejstva, da Khan zahteva prijetje tako izraelskih voditeljev kot voditeljev Hamasa, so se v ponedeljek obregnili v Berlinu, kjer menijo, da tožilec ustvarja “lažen vtis enakovrednosti”. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa ga je označil za nesprejemljivega in absurdnega.

“Popolnoma nesprejemljivo je, da se Hamas in Izrael postavljata na isto raven – voditelji teroristične skupine, ki je začela vojno v Gazi s pokolom nedolžnih državljanov, in voditelji vlade, ki so jo izvolili Izraelci,” je dejal.

V Pekingu so medtem izrazili upanje, da bo ICC ohranilo svoje objektivno stališče. “Upamo, da bo ICC ohranilo svoje objektivno in nepristransko stališče ter izvajalo svoje pristojnosti v skladu z zakonom,” je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin in dodal, da je Kitajska, ki sicer ni podpisnica rimskega statuta, pri vprašanju Palestincev vselej stala na strani mednarodnega prava.

Podporo neodvisnosti ICC so danes izrazili tudi v Parizu. Ameriški predsednik Joe Biden pa je pred tem v ponedeljek Khanovo zahtevo označil za nezaslišano. ZDA sicer tako kot Izrael prav tako niso članica ICC.

Palestina se je sodišču pridružila leta 2015, v skladu s kasnejšo odločitvijo ICC pa njegove pristojnosti obsegajo tudi palestinska ozemlja pod izraelsko okupacijo, kar vključuje tudi Gazo.

Back to top button