Izraelska vojska nadaljuje napade na Rafo in Džabalijo (dopolnjeno)

Izraelska vojska tudi danes nadaljuje napade na mesto Rafa na jugu Gaze in na begunsko taborišče Džabalija na severu palestinske enklave. Na vzhodu Rafe je vojska po lastnih navedbah ubila poveljnika oborožene skupine Islamski džihad. Več palestinskih borcev naj bi vojska ubila tudi v Džabaliji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska letala so v zadnjih 24 urah napadla 70 ciljev v Gazi. V enem od napadov na Rafo je bil po navedbah Izraela ubit poveljnik Islamskega džihada, ki naj bi bil vodja logistike te oborožene skupine v Rafi.

Vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je danes sporočil, da je Rafo od začetka izraelske vojaške operacije v začetku meseca zapustilo 800.000 ljudi.

V izraelskem obstreljevanju mesta Han Junis je bil ubit najmanj en človek, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V Džabiliji medtem še naprej potekajo intenzivni spopadi, v katerih je bilo ubitih več palestinskih borcev, je sporočila izraelska vojska.

Izrael je sicer v začetku januarja sporočil, da je končal operacije za uničenje Hamasa na severu Gaze in napovedal, da se bo osredotočil na osrednji in južni del enklave. Toda pred manj kot tednom dni so se v Džabaliji ponovno začeli intenzivni spopadi.

Izraelska vojska je zgolj v petek po lastnih navedbah ubila približno 60 borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Džabiliji. Ob tem je poudarila, da so spopadi v taborišču eni najhujših na tem območju od začetka vojne v Gazi oktobra lani.

Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze je bilo v palestinski enklavi od začetka vojne ubitih 35.386 ljudi.

Back to top button