Izraelska vojska čaka na zeleno luč politike za začetek invazije na Gazo (dopolnjeno)

Medtem ko se je opoldne iztekel nov rok, ki ga je za evakuacijo s severnega dela Gaze na jug območja postavila izraelska vojska, je ta sporočila, da čaka na politično odločitev o začetku kopenske ofenzive. Pri tem vojska ni navedla, kdaj se bo zaprla možnost za varen umik civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načrtovani vdor na območje Gaze je izraelska vojska preložila za nekaj dni zaradi vremenskih razmer, poročajo ameriški mediji. Kopenska ofenziva, ki naj bi se začela ta konec tedna, je bila delno preložena zaradi oblačnega vremena, ki bi izraelskim pilotom in upravljavcem brezpilotnih letal otežilo zagotavljanje zračnega pokrivanja kopenskim enotam, poroča New York Times, ki se sklicuje na tri neimenovane visoke izraelske častnike, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael se sicer sooča s pritiskom Združenih narodov in njihovih zaveznikov, naj odloži napovedano kopensko invazijo na Gazo, dokler civilisti ne dobijo možnosti, da se umaknejo iz severnega dela palestinske enklave.

Tiskovna predstavnika izraelske vojske sta danes poudarila, da bo vojska po “politični odločitvi” sprožila “vse ukrepe proti Hamasu” po njegovih napadih prejšnjo soboto, ki so v Izraelu zahtevali najmanj 1300 mrtvih.

Izrael je okoli Gaze zbral več desettisoč vojakov. Od napadov Hamasa minulo soboto je izraelska vojska na Gazo izvedla na tisoče zračnih napadov, ki so na tem gosto poseljenem območju zahtevali več kot 2300 življenj, poroča AFP.

Premier Benjamin Netanjahu je vojakom blizu meje z Gazo v soboto dejal, da “prihaja še več”. Ni pa povedal, kdaj se bo začela kopenska operacija. Netanjahu se sicer redno sestaja s ključnimi ministri in vojaškimi voditelji, poroča AFP.

Back to top button