Izraelska vlada odobrila preiskavo korupcije pri nakupu podmornic

Izraelska vlada je danes odobrila uradno preiskavo nakupa podmornic leta 2012, ki so ga zaznamovale obtožbe o korupciji, v katere naj bi bili vpleteni nekdanji vodilni predstavniki izraelske vojske in tesni sodelavci nekdanjega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Netanjahuju osebno ne očitajo kršitev v tako imenovani “podmorniški aferi”, ki se nanaša na več milijard šekelov vreden nakup vojaških plovil od nemškega industrijskega velikana Thyssenkrupp.

Premier Naftali Benet, ki je junija nasledil Netanjahuja, se je glasovanja za začetek preiskave vzdržal in to utemeljil z zaskrbljenostjo nad posegi v vojaška naročila.

V tvitu, preden je kabinet odobril preiskavo, je izraelski zunanji minister Jair Lapid afero označil za “najhujši primer korupcije na področju varnosti v zgodovini Izraela”. Preiskavo sicer podpira obrambni minister Beni Ganc.

Novoustanovljena komisija za preiskavo bo preučila postopek javnega naročanja, ne bo pa preiskovala obtožencev, ki jim trenutno že sodijo.

Ganc je sicer ta mesec objavil ločen dogovor za nakup novih treh podmornic od Thyssenkruppa za deset milijard šekelov (več kot tri milijarde ameriških dolarjev).

Source
STA
Back to top button