Izraelci volijo na dvakrat preloženih lokalnih volitvah

Izraelci danes na lokalnih volitvah izbirajo nove mestne in občinske svete ter župane. Glasovanje, ki so ga doslej že dvakrat preložili, bi lahko služilo kot pokazatelj razpoloženja javnosti po skoraj petih mesecih vojne v Gazi.

Na volitvah, ki med drugim potekajo tudi v judovskih naselbinah na zasedenem Zahodnem bregu, lahko svoj glas odda več kot sedem milijonov ljudi. Volišča so se odprla ob 6. uri po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 21. uri. Vojaki v Gazi so lahko v vojaških taborih glasovali že v preteklih dneh.

Volitve so bile sprva načrtovane 31. oktobra lani, a so jih preložili po napadi islamističnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki mu je sledila obsežna izraelska ofenziva na palestinsko enklavo.

V krajih, ki mejijo na oblegano območje Gaze ali Libanon, od koder gibanje Hezbolah dnevno izstreljuje rakete na izraelsko ozemlje, bodo volitve izvedli šele novembra. Na teh območjih naj bi bilo zaradi sovražnosti razseljenih skoraj 150.000 Izraelcev.

V napadu Hamasovih pripadnikov na Izrael je bilo ubitih najmanj 1160 ljudi, med njimi večina civilistov, tudi dva kandidata za vodjo sveta na obmejnih območjih. V izraelskih povračilnih napadih na Gazo je umrlo že več kot 29.000 ljudi, med njimi večina žensk in otrok.

Na območju Gaze obenem zaenkrat ostaja okrog 130 talcev, ki jih je zajel Hamas, in izraelski premier Benjamin Netanjahu je pod vse večjim pritiskom, naj zagotovi njihovo osvoboditev, obenem pa se sooča tudi z vse močnejšim protivladnim protestnim gibanjem.

V Jeruzalemu in drugih večjih mestih se tako skrajno desni in ultraortodoksni judovski kandidati potegujejo za položaje proti vladnim kritikom in bolj zmernim kandidatom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V Tel Avivu si za vnovično izvolitev po 25 letih na položaju prizadeva Ron Huldaj. Nasproti mu stojita nekdanja gospodarska ministrica Orna Barbivaj in odvetnik Amir Badran, ki upa, da bo postal prvi arabski župan mesta.

Vodja izraelske opozicije Jair Lapid, ki je bil pred Netanjahujevo vrnitvijo na oblast leta 2022 nekaj časa premier, je menil, da današnje glasovanje kaže, da ni težav z izvedbo volitev v času vojne. Pozval je k predčasnim parlamentarnim volitvam, na katerih naj bi zamenjali Netanjahuja.

Na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 je bila volilna udeležba 59-odstotna, kar je manj kot na parlamentarnih volitvah, ki so se od leta 2019 zvrstile v državi.

V vzhodnem Jeruzalemu, ki si ga je priključil Izrael, imajo na lokalnih volitvah za razliko od parlamentarnih pravico glasovati tudi Palestinci, ki predstavljajo 40 odstotkov prebivalstva. V preteklosti so sicer številni volitve bojkotirali, še piše AFP.

Back to top button