Izrael v napadih na Gazo in Libanon ciljal tudi poslopje UNRWA

Po štirih napadih na šole v štirih dneh so izraelske sile v Gazi ponoči ciljale še poslopje agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA). Izraelska vojska je znova obstreljevala tudi Libanon, kjer je ubila štiri osebe, potem ko je Hezbolah v torek ubil dva Izraelca na zasedeni sirski Golanski planoti.

Izraelska vojska je po lastnih navedbah ponoči ciljala poslopje UNRWA, ki naj bi ga koristile palestinske oborožene skupine. Tarča napada je bil sedež agencije ZN, ki pa ga ta ne koristi že od začetka ofenzive oktobra lani.

Gre za nov napad na civilno poslopje, potem ko je izraelska vojska med soboto in torkom uničila štiri šole, ki so služile kot zatočišče za razseljene osebe, in pri tem ubila najmanj 40 ljudi, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Izrael ob napovedi novih pogajanj nadaljuje napade na ozemlju celotne enklave, v katerih je bilo danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ubitih najmanj šest oseb.

Še ena nemirna noč je tudi za Palestinci na Zahodnem bregu, kjer so okupacijske sile nadaljevale prakso racij, namernega uničevanja civilne infrastrukture in aretacij. Izraelska vojska pa neprekinjeno napada tudi jug Libanona, kjer je po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa ubila še štiri osebe.

Izrael in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah se zadnjih devet mesecev skoraj vsakodnevno medsebojno obstreljujeta, redno pa je prizorišče napadov tudi sosednja Sirija. Potem ko je Izrael pri Damasku v torek ubil najmanj enega njihovega pripadnika, je Hezbolah zvečer odgovoril z napadom na zasedeno sirsko Golansko planoto in ubil tam živeči izraelski par.

Napete razmere na Bližnjem vzhodu predstavljajo slabe obete za posredna mirovna pogajanja med Izraelom in Hamasom, ki naj bi znova stekla danes. Po prepričanju palestinskega islamističnega gibanja, ki vlada v Gazi, izraelski premier Benjamin Netanjahu želi z okrepljenimi vojaškimi aktivnostmi onemogočiti možnosti za sprejetje dogovora o prekinitvi ognja.

Tudi sam je v nedeljo povedal, da želi, da vsak morebiten dogovor Izraelu “omogoči nadaljevanje bojevanja, dokler ne bodo doseženi vsi cilji vojne”.

Izraelske sile so v več kot devetmesečni ofenzivi v Gazi po zadnjih podatkih ubile najmanj 38.243 ljudi, še več kot 88.000 je ranjenih. Dejansko število ubitih je ob tisočih pogrešanih verjetno še mnogo višje, davek med civilisti pa terjajo tudi lakota, bolezni in splošno pomanjkanje, ki vlada spričo izraelskega obleganja in blokad dobav humanitarne pomoči.

Back to top button