Izrael v Libanonu ubil lokalnega poveljnika Hezbolaha

V izraelskem napadu na jugu Libanona je bil ubit lokalni poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah, je danes sporočil vir blizu skupine. Po navedbah libanonske tiskovne agencije NNA sta bila v napadu ranjena dva človeka. Hezbolah je medtem napadel cilj na severovzhodu Izraela in pri tem ranil tri ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

“V izraelskem napadu je bil umorjen terenski poveljnik v regiji Naqura,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan vir blizu Hezbolaha, ki ga podpira Iran. Kmalu zatem je smrt poveljnika potrdila tudi izraelska vojska, ki naj bi konec marca ubila tudi enega vodilnih članov gibanja Alija Abdela Hasana Naima.

Libanonska tiskovna agencija NNA je pred tem poročala, da je v izraelskem napadu na avtomobil v kraju Ain Bal na jugu države umrl en človek, dva pa sta bila ranjena. Še dva avtomobila naj bi izraelska vojaška letala napadla v kraju Šehabija, približno deset kilometrov od An Bala.

Medtem je Hezbolah po lastnih navedbah z eksplozivnimi droni in raketami napadel cilj v Izraelu. Dva letalnika sta eksplodirala v bližini kraja Beit Hilel na skrajnem severovzhodu države, je sporočila izraelska vojska. Gibanje trdi, da je bil tarča napada izraelski sistem zračne obrambe. V napadu so bili po navedbah Izraela ranjeni trije ljudje.

Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere na izraelsko-libanonski meji močno zaostrile – redno prihaja do obstreljevanja med izraelskimi silami in Hezbolahom, raketiranja in napadov z droni.

V Izraelu je doslej v napadih Hezbolaha življenje izgubilo deset vojakov in osem civilistov. Na drugi strani je bilo v napadih izraelskih sil na ozemlje Libanona ubitih več kot 360 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 70 civilistov.

Back to top button