Izrael s priporočilom za četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za vse odrasle

Strokovna komisija izraelske vlade je danes priporočila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za vse, starejše od 18 let. Prejeli bi ga lahko po petih mesecih od prejema tretjega odmerka ali prebolelosti. Danes so v državi prav tako že drugi dan zapored zabeležili rekord novih okužb z novim koronavirusom.

 

 

“Odločitev je bila sprejeta glede na pozitivne rezultate, ki kažejo od tri do petkrat večjo zaščito pred hudim potekom bolezni po četrtem odmerku cepiva,” je sporočil strokovni organ izraelske vlade. Zaščita pred okužbo naj bi bila medtem pri štirikrat cepljenih dvakrat večja kot pri trikrat cepljenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priporočilo odbora mora pred razširitvijo izraelske kampanje za cepljenje proti covidud-19 odobriti še izraelski minister za zdravje Nahman Aš. V državi sicer ni širokega soglasja o potrebi za poživitveni odmerek.

Izrael je pred tem že uvedel četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za ljudi, starejše od 69 let, ter druge ogrožene skupine. Doslej je bilo v državi štirikrat cepljenih več kot 600.000 ljudi od skupaj dobrih devet milijonov prebivalcev.

Pretekli teden je vodilna raziskovalka študije o učinkovitosti četrtega odmerka, direktorica oddelka za nalezljive bolezni v medicinskem centru Šeba v Tel Avivu Gili Regev Johaj dejala, da prvi rezultati njene študije kažejo, da četrti odmerek ni zagotovil veliko dodatne zaščite.

Izrael je sicer danes že drugi dan zapored zabeležil rekordno dnevno število okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek so našteli 83.088 novih primerov, danes pa 83.613. Aktivno število okužb v državi je s tem naraslo na slabih 600.000. V zadnjih sedmih dneh so zabeležili 125 smrti za posledicami covida-19, v kritičnem stanju je 228 covidnih bolnikov.

Source
STA
Back to top button