Izrael prvič po začetku vojne v Gazi napadel cilje v vzhodnem Libanonu

Izraelske sile so danes prvič po začetku vojne v Gazi napadle cilje šiitskega islamističnega gibanja Hezbolah v vzhodnem Libanonu, je za francosko tiskovno agencijo AFP pod pogojem anonimnosti povedal varnostni vir. Hezbolah, ki ga podpira Iran, pa je medtem sporočil, da je danes na jugu države sestrelil izraelski brezpilotni letalnik.

Po navedbah vira je en izraelski izstrelek zadel civilno ustanovo Hezbolaha, drugi pa skladišče v lasti omenjenega gibanja v bližini kraja Baalbek na vzhodu Libanona. Izraelska vojska je medtem sporočila le, da izvaja napade na “teroristične cilje Hezbolaha globoko v Libanonu”.

Gre za prve izraelske napade v vzhodnem Libanonu od 7. oktobra. Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael je namreč izraelska vojska obstreljevala le cilje na jugu Libanona in ob izraelsko-libanonski meji, od koder je cilje v Izraelu napadal Hezbolah.

Medtem je gibanje Hezbolah danes sporočilo, da so na jugu države z raketo zemlja-zrak sestrelili izraelski brezpilotni letalnik tipa hermes 450. Sestrelitev drona je kasneje potrdila tudi izraelska vojska, navaja AFP.

V izraelskih napadih na Libanon je bilo sicer od začetka vojne v Gazi ubitih najmanj 278 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 44 civilistov. V Izraelu pa je bilo po podatkih vojske v napadih oboroženega gibanja ubitih deset vojakov in šest civilistov. Zaradi napadov je v obeh državah svoje domove zapustilo več deset tisoč ljudi.

Back to top button