Izrael prvič po začetku vojne v Gazi napadel cilje v vzhodnem Libanonu (dopolnjeno)

Izraelske sile so danes prvič po začetku vojne v Gazi napadle cilje šiitskega islamističnega gibanja Hezbolah v vzhodnem Libanonu, pri čemer sta bila ubita dva pripadnika gibanja, so povedali libanonski varnostni viri. Hezbolah, ki ga podpira Iran, pa je medtem sporočil, da je danes na jugu države sestrelil izraelski brezpilotni letalnik.

Po navedbah vira je en izraelski izstrelek zadel civilno ustanovo Hezbolaha, drugi pa skladišče v lasti omenjenega gibanja v bližini kraja Baalbek na vzhodu Libanona.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal varnostni uradnik v Libanonu, sta bila v izraelskih napadih ubita pripadnika Hezbolaha. Drugi varnostni vir je potrdil žrtvi.

Izraelska vojska je pred tem sporočila le, da izvaja napade na “teroristične cilje Hezbolaha globoko v Libanonu” kot odgovor na izstrelitev rakete zemlja-zrak, ki je sestrelila izraelski dron, poroča AFP.

Gre za prve izraelske napade v vzhodnem Libanonu od 7. oktobra. Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael je namreč izraelska vojska obstreljevala le cilje na jugu Libanona in ob izraelsko-libanonski meji, od koder je cilje v Izraelu napadal Hezbolah.

Medtem je gibanje Hezbolah danes sporočilo, da so na jugu države z raketo zemlja-zrak sestrelili izraelski brezpilotni letalnik tipa hermes 450. Sestrelitev drona je kasneje potrdila tudi izraelska vojska, navaja AFP.

V izraelskih napadih na Libanon je bilo sicer od začetka vojne v Gazi ubitih najmanj 278 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 44 civilistov. V Izraelu pa je bilo po podatkih vojske v napadih oboroženega gibanja ubitih deset vojakov in šest civilistov. Zaradi napadov je v obeh državah svoje domove zapustilo več deset tisoč ljudi.

Back to top button