Izrael odredil umik vseh civilistov iz mesta Gaza

Mesto Gaza na severu palestinske enklave je znova prizorišče prisilnega razseljevanja civilnega prebivalstva. Potem ko je iz razdejanega mesta spričo izraelskih evakuacijskih odredb in spopadov v zadnjih dneh bežalo veliko število ljudi, je izraelska vojska zdaj vse Palestince pozvala k umiku proti jugu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelske sile, ki so med trajajočo devetmesečno ofenzivo v Gazi z domov pregnale skoraj vse od skupno 2,1 milijona prebivalcev enklave, so danes na mesto Gaza odvrgle letake z navodili tamkajšnjim prebivalcem, da se umaknejo v osrednji del enklave.

Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti, ki so prizorišče srditih spopadov izraelskih kopenskih sil s palestinskimi borci. Mesto je sicer tudi redna tarča napadov izraelskega topništva in letalstva.

Sever enklave je bil v začetku vojne prvo območje, kjer je Izrael za več kot milijon tamkajšnjih prebivalcev izdal navodila za evakuacijo – s pojasnilom, da se tam nahaja glavnina pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je vodilo napad na Izrael 7. oktobra lani.

Civiliste so takrat pozvali, naj se umaknejo proti jugu, preden so svoje napade razširili na ozemlje celotne enklave. Od prvih evakuacij se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov v t. i. humanitarna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Izraelska vojska je sicer že pred šestimi meseci poročala o uničenju “vojaškega okvirja” Hamasa na severu Gaze, a ta očitno tam ohranja vojaško prisotnost, skupaj z gibanjem Islamski džihad.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da je bilo v zadnjih devetih mesecih ubitih ali ranjenih 60 odstotkov borcev Hamasa. Dokončno uničenje gibanja ostaja eden glavnih deklarativnih ciljev vojne, v kateri je doslej življenje izgubilo najmanj 38.295 Palestincev.

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva v Gazi je bilo ranjenih še najmanj 88.241 ljudi. Samo v zadnjih 24 urah so izraelske sile ubile najmanj 52 Palestincev, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Back to top button