Izrael in Egipt naj bi se strinjala z odhodom državljanov ZDA iz Gaze

Izrael in Egipt sta se strinjala, da lahko državljani ZDA danes zapustijo območje Gaze prek mejnega prehoda Rafa, je sporočil neimenovani ameriški uradnik. Za zdaj ostaja odprto, ali jim bo skrajno palestinsko gibanje Hamas dovolilo zapustiti območje Gaze, ki ga nadzoruje od leta 2007.

Mejni prehod Rafa med Egiptom in območjem Gaze bo danes odprt med 12. in 17. uro po krajevnem času v skladu z dogovorom med izraelsko in egiptovsko vlado, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal ameriški uradnik, ki spremlja ameriškega državnega sekretarja Antonya Blinkna na njegovi turneji po Bližnjem vzhodu.

Za zdaj ni jasno, ali bo Hamas, ki nadzoruje Gazo, ameriškim državljanom dovolil zapustiti ozemlje.

ZDA še nimajo potrditve, da je bil dogovor uresničen, “je pa bil namen odpreti” mejni prehod, je pojasnil ameriški uradnik.

Po njegovih besedah je Katar, ki ga je Blinken obiskal v petek, pritisnil na Hamas, s katerim vzdržuje tesne vezi, da bi omogočil odhod ljudi.

Pojasnil je še, da je od 500 do 600 ameriških državljanov, ki so na območju Gaze, poizvedovalo o načinih, kako zapustiti to oblegano območje. Dejal je, da ne ve, ali so državljani drugih držav lahko zapustili območje.

Uradnik je že v petek povedal, da se ZDA dogovarjajo o možnosti, kako bi lahko odprli mejni prehod Rafa za tuje državljane, ki želijo zapustiti območje.

Ameriški državni sekretar Blinken je v okviru bližnjevzhodne turneje v minulih dneh obiskal Izrael, Jordanijo, Katar in Savdsko Arabijo, odpotoval pa naj bi tudi v Bahrajn, Združene Arabske Emirate in Egipt. Tamkajšnje voditelje naj bi med drugim pozval, da uporabijo svoj vpliv pri obvladovanju Hamasa in ga prepričajo, da osvobodi pred tednom dni zajete talce, med katerimi so tako Izraelci kot tujci.

Back to top button