Iz sveta se vrstijo obsodbe izraelskega napada na begunsko taborišče pri Rafi

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je z ogorčenjem odzval na izraelski napad na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze, ki je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 45 življenj. Napad je ostro obsodil tudi njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan. Iz Berlina so medtem sporočili, da bodo počakali na rezultate izraelske preiskave.

“Te operacije se morajo končati,” je ob obsodbi na omrežju X zapisal Macron. Izpostavil je, da v Rafi ni varnih območij za civiliste in pozval k takojšnji prekinitvi ognja ter popolnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Napad je obsodila tudi Turčija. “Naredili bomo vse, kar je mogoče, da bi ti barbari in morilci, ki nimajo nič skupnega s človečnostjo, odgovarjali,” je sporočil predsednik Erdogan.

Oblasti v Gazi so danes poročale o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na taborišče za razseljene Palestince v bližini Rafe. Ubitih je bilo najmanj 45 ljudi, večinoma žensk in otrok, najmanj 249 pa je ranjenih, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v enklavi, ki ga vodi gibanje Hamas.

Dodalo je, da je skupno število smrtnih žrtev izraelske ofenzive naraslo na 36.050. Ranjenih je najmanj 81.026, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča naj bi bilo poslopje palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Po lastnih navedbah poročila o civilnih žrtvah še preiskuje.

V Berlinu domnevajo, da je Izrael v okviru napada storil napako, vendar bodo počakali na izsledke izraelske preiskave, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. “Sklep o tem, ali gre za vojni zločin (…), je treba prepustiti pravnikom, ki natančno poznajo dejstva,” je dodal.

Pred tem so napad že obsodile palestinske oblasti na zasedenem Zahodnem bregu, Egipt, Jordanija, Savdska Arabija in Kuvajt. V Kairu so napad označili za namerno bombardiranje, v Amanu pa so Izrael obtožili nenehnega izvajanja vojnih zločinov.

Napad so obsodili tudi zunanji ministri Norveške, Španije in Irske, ki se trenutno mudijo v Bruslju, na spletni strani navaja katarska televizija Al Jazeera. Trojica omenjenih evropskih držav bo predvidoma v torek skupaj priznala Palestino.

Back to top button