Iz sveta obsodbe vojaškega udara v Mjanmaru

Iz sveta se vrstijo obsodbe današnjega vojaškega udara v Mjanmaru. Med prvimi so se odzvale ZDA, ki so pozvale k ponovni vzpostavitvi demokracije in napovedale ukrepanje proti odgovornim. Dogajanje, vključno s priprtjem vodilnih politikov v državi, so obsodili tudi Združeni narodi.

“ZDA nasprotujejo vsakršnemu poskusu spreminjanja rezultatov zadnjih volitev ali oviranja demokratične tranzicije v Mjanmaru in bodo ukrepale proti odgovornim, če ne odstopijo od teh dejanj,” je v sporočilu zapisala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je poleg tega pozval mjanmarsko vojsko, naj izpusti vse vladne predstavnike in družbenopolitične voditelje ter spoštuje voljo ljudi, ki so jo ti izrazili na volitvah 8. novembra lani.

Washington je tako kot številne države že pred nekaj dnevi pozval vojsko, naj se drži demokratičnih norm, potem ko je vrhovni poveljnik Min Aung Hlaing zagrozil z ukinitvijo ustave.

Dogajanje je ostro obsodil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. “Ti dogodki predstavljajo resen udarec demokratičnim reformam v Mjanmaru,” je v izjavi sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K spoštovanju vladavine prava, reševanju sporov prek ustreznih mehanizmov in izpustitvi vse priprtih je mjanmarsko vojsko pozvala tudi Avstralija. Podobno so podporo ohranitvi demokratičnih procesov izrazili v Indiji.

Vojska je danes v Mjanmaru izvedla udar. Za leto dni je razglasila izredne razmere in naznanila, da je bil izveden prenos oblasti. Prijela je dejansko voditeljico države, demokratično izvoljeno Aung San Su Kyi in druge vodilne politike.

Udar je izvedla po naraščanju napetosti med vlado in vojsko po volitvah novembra lani, na katerih je slavila Nacionalna liga za demokracijo (NLD) Suu Kyijeve. Volitvam so sledile obtožbe o nepravilnostih s strani poražene stranke USDP, ki uživa podporo vojske.

Source
STA
Back to top button