Italijanski parlament potrdil proračun za 2024

Spodnji dom italijanskega parlamenta je v petek zvečer potrdil predlog proračuna za leto 2024, ki med drugim vključuje znižanje davkov za upokojence, davčne olajšave za osebe z nizkimi dohodki, ukrepe za podporo družinam in več denarja za zdravstveni sistem.

Poslanska zbornica je proračun za prihodnje leto v vrednosti 28 milijard evrov potrdila z 200 glasovi za, 112 proti in tremi vzdržanimi. Zgornji dom parlamenta, senat, ga je potrdil že 22. decembra. Italijanska ustava določa, da morata proračun do konca leta potrditi oba domova parlamenta.

Ena od osrednjih točk proračuna za leto 2024 je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa znižanje stopenj dohodnine. Od prihodnjega leta bo za letne dohodke do 28.000 evrov veljala 23-odstotna davčna stopnja, do 50.000 evrov 35-odstotna in za letne dohodke nad 50.000 evrov 43-odstotna.

Proračun predvideva tudi davčne olajšave za upokojence in ženske z najmanj dvema otrokoma. Vrtec naj bi bil od drugega otroka dalje brezplačen. Znižanje davkov je bila sicer ena glavnih predvolilnih obljub desnih Bratov Italije premierke Giorgie Meloni, ki vlado vodi od oktobra lani.

Back to top button