Italijanska leva sredina obdržala župane v Firencah in Bariju

V drugem krogu lokalnih volitev, ki so v nedeljo in danes potekale v 105 občinah v Italiji, je levosredinska Demokratska stranka (PD) ohranila župane v Firencah in Bariju ter znova prevzela Perugio. Zmagala je v vseh petih regionalnih prestolnicah, kjer so volili, vključno s Potenzo in Campobassom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Firence in Perugia sta ob tem dobili prvi županji v svoji zgodovini.

Kandidatka PD Sara Funaro bo v Firencah nasledila strankarskega kolega Daria Nardello, ki je bil župan prestolnice Toskane od leta 2014. Z 60,56 odstotka glasov je premagala Eikeja Schmidta, v Nemčiji rojenega bivšega direktorja Galerije Uffizi, ki ga je podprla desna vladna koalicija premierke Giorgie Meloni.

Funaro, 48-letna psihologinja in nekdanja mestna svetnica za socialo in zdravstvo, je sicer veljala za favoritko. Zmago je posvetila pokojnemu dedku Pieru Bargelliniju, ki je bil župan Firenc leta 1966, ko so velike poplave uničile mestno središče. Mesto s 382.000 prebivalci je sicer vedno veljalo za trdnjavo leve sredine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V prestolnici Apulije, Bariju, je zmagal kandidat PD Vito Leccese. Za zmago je obema že čestitala vodja stranke Elly Schlein.

Tudi Perugia v osrednjem delu Italije je po poročanju italijanskih medijev dobila prvo županjo, slavila je Vittoria Ferdinandi iz vrst PD. V prestolnici Umbrie je premagala desnosredinsko kandidatko Margherito Scoccia.

Tudi v drugih dveh regionalnih prestolnicah, Potenzi v Bazilikati in Campobassu v regiji Molise, je zmagala leva sredina, pri čemer je v slednji zmagala le za las.

Volilna udeležba v drugem krogu volitev je bila 47,71-odstotna, kar je manj kot v prvem krogu pred dvema tednoma, ki se ga je udeležilo 62,83 odstotka volilnih upravičencev.

Back to top button