Italija ob 100.000 smrtnih žrtvah covida-19 odobrila cepivo AstraZenece za starejše od 65 let

Italija je danes odobrila cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca tudi za starejše od 65 let, so sporočili iz ministrstva za zdravje. V državi so medtem zabeležili črni mejnik, saj je v povezavi s covidom-19 od začetka epidemije umrlo že več kot 100.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijansko ministrstvo za zdravje je danes v izjavi sporočilo, da lahko s cepivom AstraZenece cepijo starejše od 65 let, ki se ne uvrščajo med zelo ranljive skupine. To so tisti s poslabšanim imunskim sistemom in tisti, ki jemljejo zdravila, zaradi katerih jih bolj ogroža smrt zaradi covida-19.

To je sicer minister za zdravje Roberto Speranza napovedal že v nedeljo v okviru vladnih načrtov za pospešitev cepljenja.

Več evropskih držav ni želelo odobriti cepiva AstraZenece za starejše od 65 let, češ da ni dovolj dokazov o učinkovitosti. Zaradi več nedavnih pozitivnih študij pa si je več držav premislilo.

V Italiji je doslej potrebna dva odmerka cepiva prejelo okoli 1,65 milijona ljudi. Vlada načrtuje, da bo najmanj polovico prebivalstva, kar je okoli 30 milijonov ljudi, cepila do konca junija.

V državi pa so danes presegli mejnik 100.000 mrtvih v povezavi s covidom-19. V zadnjem dnevu je namreč umrlo še 318 ljudi, skupno pa 100.103.

Premier Mario Draghi je danes v videosporočilu dejal, da si ob začetku epidemije niso nikoli mislili, da bo covid-19 enkrat terjal 100.000 življenj. “Pandemije še nismo premagali, s pospešenim načrtom cepljenja pa vidimo pot ven,” je dodal.

Source
sta.si
Back to top button