Irska v prvem četrtletju s 7,8-odstotno rastjo BDP

Irski BDP se je v prvi četrtini leta okrepil za 7,8 odstotka, kar je predvsem posledica povečanega izvoza multinacionalk, podatke irskega statističnega urada CSO povzema nemška tiskovna agencija dpa. Na drugi strani pa je bruto nacionalni proizvod, ki ne vključuje multinacionalk, v primerjavi s prejšnjim četrtletjem padel za en odstotek.

Po besedah Jennifer Banim iz CSO je “zaostrovanje ukrepov, povezanih s covidom-19, privedlo do nižjih stopenj gospodarske aktivnosti v mnogih sektorjih, osredotočenih na domači trg”.

Irska vlada je maja po skoraj petih mesecih omejitev, nekoliko sprostila ukrepe, ki jih je Univerza v Oxfordu uvrstila med najstrožje v Evropi, navaja dpa.

Domača podjetja tako zdaj že dobivajo nov zagon, kar potrjuje majski indeks nabavnih menedžerjev (PMI).

Lani je zaradi omejitvenih ukrepov skoraj tri četrtine malih in srednje velikih irskih podjetij poročalo o padcu prometa, kažejo podatki CSO. Pri tem je skoraj četrtina teh podjetij zabeležila več kot polovični padec prometa.

Štiri od 10 malih in srednje velikih podjetij je irskemu statističnemu uradu javilo, da so morala od marca 2020 svoja vrata večkrat zapreti, nekatera takšna podjetja, kot so na primer gostilne, pa še ostajajo zaprta.

Source
STA
Back to top button