Iranski predsednik ponovno posvaril Izrael pred povračilnim napadom (dopolnjeno)

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes Izrael ponovno posvaril pred morebitnim povračilnim napadom, je razvidno iz spletne strani predsednika islamske republike. V pogovoru s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem je Raisi dejal, da bo najmanjše dejanje Izraela proti iranskim interesom naletelo na “obsežne in boleče posledice”.

Iran je v soboto zvečer na Izrael izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost za katero so pripisali Izraelu.

Izrael napoveduje odgovor na sobotni napad, a odločitve o konkretnih povračilnih ukrepih še ni sprejel. ZDA kot njegova glavna zaveznica trdijo, da želijo preprečiti stopnjevanje konflikta, obenem pa poudarjajo zavezanost obrambi Izraela.

V telefonskem pogovoru z al Tanijem je Raisi opozoril, da bodo morebitna nadaljnja dejanja Izraela proti islamski republiki naletela na obsežen odgovor, je razvidno iz spletne strani iranskega predsednika. “Na najmanjše dejanje proti interesom Irana se bomo zagotovo odzvali z ostrim, obsežnim in bolečim odgovorom proti vsem storilcem,” je dejal Raisi.

Iranski svet za nacionalno varnost je medtem v sporočilu za javnost zapisal, da bo iranski odgovor na morebitne izraelske ukrepe “vsaj desetkrat drastičnejši” od sobotnega napada. Po navedbah organa je bil namreč odziv Irana na uničenje konzulata v Damasku mil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska pa je danes zatrdila, da Iran po napadu “ne bo ostal nekaznovan”. To je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari v vojaškem oporišču Julis med prikazom ostankov prestrežene rakete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v današnjem telefonskem pogovoru z Raisijem izrazil upanje, da bodo vpletene strani pokazale razumno zadržanost in preprečile nov krog spopadov, ki bi lahko imeli katastrofalne posledice za celotno regijo.

Iz Kremlja so še sporočili, da je Putin predsednika Irana, sicer ruskega političnega in vojaškega zaveznika, poklical na prošnjo iranske strani. Podrobno sta govorila o stopnjevanju napetosti na Bližnjem vzhodu po izraelskem obstreljevanju iranskega konzulata v Damasku in povračilnih ukrepih Irana, poroča AFP.

Back to top button