HeadlineAktualnoSvet

Iran začel bogatenje urana do 20 odstotkov

Iran je v jedrskem obratu v Fordu južno od Teherana začel proizvodnjo do 20-odstotno obogatenega urana, so danes sporočile iranske oblasti. To močno presega omejitve iz jedrskega sporazuma iz leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“V kompleksu za bogatenje Šahid Alimohamadi se je začel proces proizvodnje 20-odstotno obogatenega urana,” je povedal tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiei po poročanju iranskih medijev.

To dodatno bogatenje urana je sicer še vedno bistveno nižje od 90-odstotnega, potrebnega za izdelavo jedrske bombe, a glede na jedrski sporazum s šesterico držav iz leta 2015 Iran pri bogatenju ne bi smel preseči nekaj manj kot štirih odstotkov.

Glede na zadnje dostopno poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), objavljeno novembra, je Iran sicer že presegel to omejitev. Ni pa pri bogatenju urana doslej šel prek 4,5 odstotka in je med drugim še vedno tudi upošteval zelo strog inšpekcijski režim agencije.

Iranske oblasti so sicer IAEA pretekli teden obvestile, da nameravajo okrepiti bogatenje urana. Tedaj so pojasnile, da gre za upoštevanje zakona, ki ga je sprejel iranski parlament.

Potem ko je bil konec novembra v napadu ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh, so namreč zagovorniki trde linije v parlamentu dosegli sprejetje zakona, ki določa, da lahko iranska jedrska agencija AEOI letno proizvede in uskladišči 120 kilogramov 20-odstotno obogatenega urana.

Pobudi je takrat nasprotovala iranska vlada, obsodile pa so jo tudi druge podpisnice mednarodnega sporazuma, s katerim se je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odrekel svojim ambicijam jedrskega razvoja.

Med podpisnice štejejo še Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in Velika Britanija, potem ko so ZDA leta 2018 od sporazuma odstopile ter uvedle sankcije proti Iranu. V povračilnih ukrepih je Iran odtlej sprejel številne odločitve, ki pomenijo odstop od določb mednarodnega sporazuma.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je sicer nakazal vrnitev države k sporazumu in možnost vnovične odprave sankcij proti Iranu, če bi se ta strogo držal določil sporazuma.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button