AktualnoSvet

Iran za napad na jedrski objekt krivi Izrael

Iransko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da za nedeljskim napadom v jedrskem objektu v Natancu stoji Izrael. Posredno so Izrael obtožili tudi poskusa vmešavanja v pogovore o jedrskem sporazumu, ki potekajo na Dunaju. Teheran je ob tem zagrozil s povračilnimi ukrepi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Seveda se je skušal sionistični režim s svojimi dejanji maščevati Irancem zaradi njihovega potrpljenja in modrega ravnanja glede odpravljanja sankcij,” je danes povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Said Hatibzadeh.

Posredno je Izrael obtožil tudi poskusa vnašanja spora v pogovore glede iranskega jedrskega sporazuma, ki potekajo na Dunaju. “Če je bil namen prekinitev poti odpravljanja zatirajočih sankcij proti Iranu, potem jim ni uspelo doseči cilja,” je dodal.

Tiskovni predstavnik je še obljubil, da se bo Iran maščeval za napad.

Incident v nedeljo, ki ga je Iran označil za teroristično dejanje, se je zgodil dan potem, ko je Teheran sporočil, da so v Natancu zagnali napredne centrifuge za uran, s čimer je opustil novo obvezo v okviru jedrskega sporazuma iz leta 2015. ZDA so leta 2018 odstopile od dogovora in znova uvedle sankcije, Iran pa je kasneje začel postopoma opuščati svoje obveze.

Iranska agencija za jedrsko energijo je pred tem poročala o incidentu v Natancu, ki ga je povzročila napaka na električni napeljavi. Nihče ni bil ranjen, niti ni prišlo do onesnaženja.

Na Dunaju so se sicer prejšnji teden začeli pogovori o iranskem jedrskem sporazumu. Cilj diplomatskih prizadevanj je vrnitev ZDA k sporazumu, odprava sankcij proti Iranu in doseči, da Teheran upošteva zahtevane omejitve glede jedrske energije.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes sporočil, da Teheran ne bo dopustil, da bi napad vplival na pogovore na Dunaju.

Source
STA
Back to top button