Iran bo Trumpa iskal preko Interpola

Iranske oblasti so v povezavi z likvidacijo visokega iranskega generala v Iraku pred letom dni izdale naloga za aretacijo skupno 48 ljudi, med njimi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Interpol so zaprosile, naj zanje izda t. i. rdeče obvestilo, najvišjo stopnjo mednarodne tiralice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

ZDA so po Trumpovem ukazu poveljnika iranskih enot Al Kuds Kasema Solejmanija ubile 3. januarja lani v napadu z brezpilotnim letalom v iraški prestolnici Bagdad. Medtem ko je doma veljal za narodnega junaka, ga je Trump označil za “največjega terorista na svetu”. Po napadu so se odnosi med ZDA in Iranom še zaostrili.

“V zvezi s tem smo Interpol zaprosili, naj izda rdeče obvestilo za 48 ljudi, med drugim za Trumpa, ameriške vojaške poveljnike, predstavnike Pentagona in ameriške sile v regiji,” je danes dejal tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za pravosodje Golam Husein Ismaili. Na iranski televiziji je dodal, da Iran glede tega vprašanja sodeluje s sosednjim Irakom.

Rdeče obvestilo Interpola je sicer prošnja za aretacijo z namenom izročitve, zadeva pa osebe, iskane na podlagi naloga za aretacijo, ki so ga izdale sodne oblasti države prosilke. Ne gre za mednarodni zaporni nalog, piše na spletni strani Interpola.

Interpol je na vprašanje dpa o rdečem obvestilu za Trumpa odgovoril le, da 3. člen ustanovne listine organizacije strogo prepoveduje posredovanja ali dejavnosti političnega, verskega, vojaškega ali rasističnega značaja. “Zato Interpol tovrstnih prošenj v skladu z našimi pravili ne bo upošteval,” so dodali.

Napetosti med ZDA in Iranom so se znatno zaostrile, odkar se je Washington maja 2018 odločil odstopiti od mednarodnega jedrskega sporazuma o iranskem jedrskem programu in ponovno uvesti sankcije proti Iranu.

Source
STA
Back to top button