Iračani tožijo zaradi mučenja v iraškem zaporu Abu Graib

Na ameriškem zveznem sodišču v Alexandrii pri Washingtonu se je danes začel sodni proces v tožbi treh Iračanov, ki trdijo, da so jih pred 20 leti mučili v zloglasnem ameriškem zaporu Abu Graib. Iračani tožijo podjetje CACI, ki je imelo v času vlade predsednika Georgea Busha mlajšega pogodbo za izvajanje zaslišanj terorističnih osumljencev v Iraku.

Tožba je bila vložena že leta 2008 v skladu z zakonom, ki tujcem omogoča vlaganje tožb v primeru zlorab človekovih pravic s strani Američanov.
Vložil jo je ameriški Center za ustavne pravice v imenu Suhaila Al Šimarija, Asada Zubaeja in Salaha al Edžailija, ki trdijo, da so jih v zaporu Abu Graib mučili z elektrošoki, jih spolno zlorabljali, pretepali, izpostavljali ekstremnim temperaturam in jim grozili s smrtjo.

Ameriška vojaška preiskava je ugotovila, da so uslužbenci podjetja CACI ter podjtja Titan (danes L3 Technologies) mučili iraške ujetnike in spodbujali ameriške vojake, da pri tem sodelujejo. Več deset ujetnikov je pri tem umrlo. Ujetnike so tudi posiljevali in nanje ščuvali pse, prav tako so jih med drugim silili, da uživajo svinjino, kar muslimanom prepoveduje vera.

Poročilo iz leta 2004 je ugotovilo, da je bilo od 70 do 90 odstotkov ujetnikov nedolžnih. Kasneje so zaradi zlorab na zaporne kazni obsodili 11 vojakov, poveljnica zapora brigadirka Janis Karpinski je bila premeščena na drugo delovno mesto, posledic za večino poveljujočih častnikov pa ni bilo. Podobe zlorab so leta 2004 obkrožile ves svet.

Podjetje L3 Technologies je leta 2013 privolilo v plačilo skupaj 5,28 milijona dolarjev 71 nekdanjim zapornikom v Abu Graibu, leta 2014 pa je prizivno sodišče v ZDA dovolilo nadaljevanje tožb proti odgovornim za zlorabe. Kasneje je odločitev razveljavilo, leta 2016 pa spet dovolilo tožbe proti pogodbenikom.

Back to top button