Svet

Interpol kljub obtožbam o mučenju za novega predsednika izvolil al Raisija

Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol je danes kljub obtožbam o mučenju za svojega novega predsednika izvolila generalmajorja iz Združenih arabskih emiratov Ahmeda al Raisija.

 

 

Na generalni skupščini 195 držav članic Interpola v Istanbulu je al Raisi v četrtek dobil potrebno večino za štiriletni mandat, je organizacija objavila na Twitterju.

Al Raisi je bil pred tem generalni inšpektor na notranjem ministrstvu ZAE. Njegovi kritiki opozarjajo, da se zavzema za agresiven varnostni aparat, v katerem ljudi, ki so kritični do vlade, samovoljno aretirajo ali celo mučijo. Zagovorniki človekovih pravic opozarjajo, da njegova izvolitev spodkopava poslanstvo organizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožbe v zvezi z obtožbami zaradi mučenja so bile proti al Raisiju v zadnjih mesecih vložene v najmanj petih državah, med drugim v Franciji in Turčiji.

Njegova izvolitev je sicer sledila izdatnemu financiranju Interpola s strani Združenih arabskih emiratov, poroča AFP. Emirati so že leta 2015 začeli z obsežnimi donacijami Interpolu in sprožili vprašanje, ali želi država z njimi kupiti vpliv. Organizacija s sedežem v Lyonu se namreč financira s prispevki držav članic, Združeni arabski emirati pa so za ZDA njen drugi največji financer.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button