Intel z 20 milijard dolarjev vredno investicijo za gradnjo tovarn čipov

Ameriški proizvajalec čipov Intel namerava v zvezni državi Ohio zgraditi dve novi tovarni čipov, za kar bo namenil začetno investicijo v vrednosti več kot 20 milijard dolarjev (več kot 17 milijard evrov). Gradnja tovarn naj bi se začela v drugi polovici tega leta, proizvodnja čipov pa naj bi po napovedih stekla konec leta 2025.

 

 

Projekt se bo razprostiral na več kot 400 hektarjih, kar pomeni, da gre za največjo enkratno investicijo zasebnega sektorja v Ohiu, je današnjo objavo podjetja povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Za investicijo so se v podjetju odločili zaradi naraščajočega povpraševanja po računalniških čipih, ključni komponenti za izdelavo električnih naprav. Pomanjkanje čipov je prizadelo vse od proizvajalcev igralnih konzul do vozil.

“Novi Intelovi podjetji bosta preobrazili našo državo, ustvarili na tisoče dobro plačanih služb v za Ohiu pomembnem proizvodnem sektorju čipov. Napredna proizvodnja, raziskave in razvoj kot tudi talent so del ohajskega DNK. Ponosni smo, da bodo čipe, ki napajajo prihodnost, izdelovali Ohajci v Ohiu,” je ob tem dejal guverner Ohia Mike DeWine.

Podjetje se je zavezalo tudi, da bo za partnerstvo z izobraževalnimi institucijami namenilo dodatnih 100 milijonov dolarjev. Skupaj bodo iskali talente in prispevali k izboljšanju raziskovalnih programov v regiji.

Source
STA
Back to top button