SvetGospodarstvo

Intel s poslovnimi rezultati presegel zastavljene cilje

Proizvajalec čipov Intel je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 20 milijard dolarjev prihodkov od prodaje, kar je na približno enaki ravni kot v enakem obdobju leta 2019. Čisti dobiček je na letni ravni upadel za eno milijardo na 5,9 milijarde dolarjev. Kljub temu so v podjetju presegli zastavljene cilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“V zadnjem četrtletju smo znatno presegli zastavljene cilje in končali še peto zaporedno rekordno leto,” je poslovno poročilo komentiral odhajajoči izvršni direktor Bob Swan. V celotnem letu je Intel zbral rekordnih 77,9 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Swan bo položaj zapustil 15. februarja, krmilo podjetja pa bo prevzel Pat Gelsinger.

Intel je ob objavi četrtletnih rezultatov sporočil tudi, da je uprava prikimala zvišanju dividend za 1,39 dolarja na delnico. Potezo nekateri vidijo kot odgovor na pritiske vlagateljev, ki Intel pozivajo, naj v luči vse večje konkurence okrepi svoj položaj na trgu čipov.

Čeprav Intel ostaja eden od vodilnih proizvajalcev čipov na svetu, družba po poročanju francoske tiskovne agencije v mnogih segmentih, predvsem pri hitro rastočem trgu mobilne telefonije, caplja za konkurenti. Največji med njimi je Apple, ki ob tem za svoje računalnike razvija tudi lastne mikroprocesorje.

V luči pandemije, ki je prinesla množično delo od doma, s tem pa tudi povečano povpraševanje po računalnikih, je Gelsinger poudaril, da mora Intel v korak s časom. “Moramo biti inovativni, pogumni in hitri,” prihajajočega prvega moža podjetja povzema AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button