SvetGospodarstvo

Intel napoveduje pomanjkanje čipov vse do leta 2023

Proizvajalec čipov Intel je s poslovnimi rezultati v drugem četrtletju presegel pričakovanja Wall Streeta, kljub temu pa so se delnice podjetja v četrtek v podaljšanem borznem trgovanju pocenile. Skrb je vzbudila izjava glavnega izvršnega direktorja Pata Gelsingerja, da se lahko globalno pomanjkanje čipov nadaljuje v leto 2023.

Intel je v drugem četrtletju letošnjega leta zabeležil 5,06 milijarde dolarjev oziroma 1,24 dolarja na delnico čistega dobička. To je manj kot v drugem četrtletju lani. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov in prihodkov je znašal 1,28 dolarja na delnico, kar je bilo malce več kot lani in več od napovedi analitikov Wall Streeta.

Prihodki so od enakega lanskega obdobja nazadovali z 19,73 na 19,63 milijarde dolarjev, vendar so bili še vedno višji od pričakovanj. Intel v letošnjem letu pričakuje 73,5 milijarde dolarjev prihodkov in 4,80 dolarja prilagojenega dobička na delnico.

Delnice največjega svetovnega proizvajalca čipov Intela so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za 2,61 odstotka na 54,50 dolarja. V zadnjih 12 mesecih so se delnice pocenile za osem odstotkov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button